Möte med en gudsmänniska

Han fyllde 85 år den 12 november och vi var några vänner som tillsammans med familjen ville gratulera honom. Där var Mirjam och Lars Grip som regelbundet besöker Algot Niklasson där han bor vid ett äldreboende, med fönstret ut mot havet och klipporna intill Fiskebäcks hamn utanför Göteborg.

Det var i början av 1950-talet som han framträdde. Lewi Pethrus sa offentligt att han kunde jämföras med profeten Jesaja. Då var Algot Niklasson drygt tjugo år och samlade tusentals människor som efter att ha lyssnat och blivit berörda gick ner på knä i bön.

Lovsången var ofta stillsam, utan instrument, med texter som uttryckte längtan, förkrosselse, syndabekännelse och vårt beroende av rening genom Jesu Kristi blod.

~~~~

Bok av Algot Niklasson

Vi sjunger alla med

~~~~

Väckelsen - en eld som kvävdes

Filadelfiakyrkan i Stockholm hade utrymme för 3  000 mötesbesökare. Kyrkan fylldes både på vardagar och i helgerna. Atmosfären var laddad av förväntan och en tydlig Guds närvaro. Hela Sverige berördes av den andliga förnyelsen. Det var vintern 1951 när väckelsen pågick som allra starkast. Vi som då var unga samlades till bön varje lördag natt fram till söndagsmorgonen.

Hemma hos Algot Niklasson

Algot Niklasson fick under några korta år på ett alldeles unikt sätt bidra till att vitalisera pingströrelsen, vilket sedan fick effekt i flera decennier.

~~~~

Framför mig har jag boken "Väckelsen är här" av Algot Niklasson. Den är jag lycklig ägare av.

Jag har läst den för några år sedan, men ska läsa om den nu.

Citat av Algot Niklasson ur ett tidningsurklipp som jag har från Världen idag 20 juli 2005:

"När han talar om väckelse förr och nu säger han att enda vägen till en förnyelse i kristenheten är att vi går ödmjukhetens väg. Att vi vill böja oss under Guds vilja och att själars frälsning blir vårt enda stora intresse."

Citat ur den ovan nämnda boken: 

"Om vi ej låta domen gå över våra liv redan här i tiden, komma avslöjandena inför den vita tronen att bli ohyggliga, fruktansvärda och förnedrande."

Om du får tag på någon av hans böcker - så LÄS!

~~~~

Från Wikipedia:

Algot Niklasson

Nils Olof Algot Niklasson, född 12 november 1927 i Öckerö församling, Göteborgs och Bohus län[1], död 21 februari 2013 i Göteborg[2], var en svensk evangelist inom Pingströrelsen samt författare.

Algot Niklasson växte upp på Rörö i Göteborgs skärgård. Han gick redan vid 17 års ålder ut som evangelist och blev i unga år en av centralgestalterna i den så kallade Förnyelseväckelsen inom Pingströrelsen på 1950-talet. Han tilldelades 2009 Evangelistfondens hedersstipendium för sin "hängivna förkunnelse" under denna tid, vilken anses ha haft betydelse i flera decennier.

Algot Niklasson var far till sångaren och låtskrivaren Richard Niklasson.