Av Thorbjörn Johansen EAEC den 29 april 2015

Henry Oliver Rinnan (1915-1947) föddes i Levanger, Nord-Tröndelag. Hans familj hade ganska svag ekonomi. Föräldrarna var skomakare Johannes Rinnan och fru Margit Johanne Kristansen. Han hade åtta syskon. Han bildade familj redan som 21-åring, men det saknades pengar i sportaffärens kassa där han jobbade; han blev misstänkt, och det ledde till att han blev avskedad. Fram till kriget hade han olika yrken, som bilförsäljare och lastbilschaufför.

Under invasionen april 1940 deltog han frivilligt som chaufför åt de norska styrkorna. På försommaren 1940 kom han i kontakt med representanter for Gestapo i Trondheim och tog på sig kartläggningen av vapenupplag i Tröndelag och Möre för 100 kronor per vecka, en hyfsad betalning efter förhållandena. På hösten 1941 upptogs han i en illegal organisation i Trondheim och såg till att 50–60 personer arresterades.

Vintern 1942 fick han i uppdrag att ta reda på vem som låg bakom flyktingtransporterna från Ålesund till London. Han löste detta uppdrag till Gestapos stora belåtenhet. 43 norrmän blev arresterade, varav 20 sköts.

Efter detta fick Rinnan i uppdrag att bygga upp ett nät med avlönade agenter, och mycket snart organiserades Sonderabteilung Lola upp med en personal på ca 30 personer, med eget kontor och ekonomisk uppbyggnad, kartotek osv. Han anställde därjämte agenter som bedrev infiltrationsverksamhet och hade under tiden som chef, utöver huset på Jonsvannsveien 46, även en "hemlig" lägenhet i Brattörgata 12, Trondheim. Läs mer~

~~~~

BOK:

Henry Oliver Rinnan : norsk hemlig agent för Tyskland

av Thorbjörn Ofstad

~~~~

Även idag har inte Norge (vilket land har det!) rent mjöl i påsen. Årets "Fredspris" är ett exempel på det. "Fredspriset" är en "smokescreen" för att vilseföra världens folk!

"HELA VÄRLDEN ÄR I DEN ONDES VÅLD"